dinsdag 11 december 2012

Lichtjes


Nou, het circus is weer begonnen. Kaarsjes, in een trappetje voor het raam. Een boom met knipperlichten. Complete arreslee, in neon op de voorgevel. Bah. Mierzoete flauwekul, al die kerstverlichting. Ik begrijp werkelijk niet waarom iedereen het elk jaar maar weer nodig vindt om rond de kerst ineens overal lampjes op te hangen. Wat heb je daar nou aan? Het kost bakken met energie, je krijgt er knallende koppijn van en na een week valt het al nauwelijks meer op. Wat mij betreft gooien we voortaan gewoon vanaf begin december in heel Amersfoort de stroom eraf als het donker wordt.

 En wat nog het ergste is: voor de meest krankzinnige ontwerpen wordt Nico Neerslag weer eens ingehuurd om het allemaal uit te voeren. ‘Ach meneer Neerslag, dat lijkt ons nou zó leuk! Een zeilschip van lichtjes, dat heeft verder niemand!’ Nee, vind je het gek. Welke idioot bedenkt zoiets? Maar goed, de schoorsteen moet toch roken he. Dus stond deze jongen vorige week in de sneeuw op een half wegzakkende ladder om die rottige lampjes in de mast te hangen. Kóud jongen, aan mijn vingers. En vervolgens is de stroomdraad natuurlijk net te kort, gaat helemaal bovenin een lampje stuk en valt de stroom uit. En na een lange dag ploeteren zit deze jongen met kapotgevroren gewrichten en geschroeide wenkbrauwen (zekeringetje doorgebrand…) uit te puffen op de bank. Schei toch uit met al die flauwekul!

 Misschien wordt het tijd om eens een daad te stellen. Als Kerst dan zo nodig het feest van het licht moet zijn, kunnen we dat natuurlijk ook wat groter aanpakken…

Ik heb op zolder nog ergens een voorraad van die bouwlampen liggen. Daar moet wat mee te doen zijn; misschien daar bij die rotonde bij ICOON, dan kun je het tegemoet komend verkeer al van drie kilometer afstand prettig kerstfeest wensen. Doen ze op de Weteringkade geen oog meer dicht, en bij de Albert Heijn weten ze ook niet wat ze zien. Een helder licht, in donkere nacht! En op een onverwacht moment kom ik ineens aanstuiven op een soort knight rider-arreslee. ‘Vrees niet!’ roep ik dan al uit de verte. ‘Heden is het kerstfeest!’ Geluidsinstallatie erbij voor wat special effects, alvast een paar vuurpijlen… Maar ja, dat mag natuurlijk ook allemaal weer niet. Bah!

 

 

 

Nico Neerslag